Meer natuurvriendelijke oevers in Den Haag

30 April 2024, 12:59 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De gemeente Den Haag gaat meer natuurvriendelijke oevers aanleggen, onder meer in Madestein, bij het Beethovenplantsoen en bij het voormalige Haga Ziekenhuis. "Zo versterken we de natuur in de stad", zegt wethouder Robert Barker (foto) van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu.

Een natuurvriendelijke oever is een oever die minder steil is en een natuurlijke overgang kent van nat naar droog. Op die manier draagt zo’n oever bij aan de ecologische kwaliteit en zorgt voor meer wateropvang. Ook verdrinken dieren, zoals egels, jonge eendjes en katten minder snel doordat ze de kant op kunnen komen.

De gemeente werkt op verschillende manier aan het versterken van de natuur in de stad. Op verschillende plekken worden tegels vervangen door groen. Ook een natuurvriendelijke oevers draagt bij aan een groenere stad. De afgelopen jaren zijn voor meer dan 10 kilometer aan natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Zo zijn bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers in de Schenk en langs de Erasmusweg tot stand gekomen.

Wethouder Barker benadrukt het belang van deze ontwikkelingen. "De afgelopen 25 jaar hebben we significante stappen gezet in het transformeren van onze stedelijke oevers naar meer natuurvriendelijke zones. Deze oevers zijn belangrijk voor de biodiversiteit en bieden tegelijkertijd een verfraaiing van onze stad."

Meer nodig

Op dit moment worden plannen gemaakt voor natuurvriendelijke oevers rond Madestein, waar de gemeente samen met Hoogheemraadschap Delfland zes hectare aan natte natuur wil realiseren. Ook worden rond het Beethovenplantsoen in Loosduinen 200 meter natuurvriendelijke oever gerealiseerd. Het verbeteren van de Haagse Beek bij het oude Haga Ziekenhuis staat bovendien op de planning. Op vijf plekken wordt ingezet op het verbeteren van de waterkwaliteit door het planten van gele plomp en witte waterlelies.

Deze projecten zijn gericht op het verder versterken van de ecologische verbindingen in de stad en het vergroten van de waterkwaliteit, wat ten goede komt aan zowel onze inwoners als de stedelijke flora en fauna.